Natuur

Midden in de Betuwe

De Betuwe

Vakantiepark Eiland van Maurik ligt midden in de Betuwe in de uiterwaarden van de Nederrijn. De Betuwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het noorden.

Het kanaal en rivier de Linge stroomt van oost naar west door de Betuwe. De stad Tiel heeft de belangrijkste regiofunctie in rivierenland. Andere grotere plaatsen zijn Culemborg, Elst, Huissen en Geldermalsen. De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder de fruitteelt (appels, peren kersen).


Rivierenlandschap

De Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, de stroomruggen aan weerszijden daarvan en de komgronden verder van de rivier vandaan. Deze oude rivierlopen zijn verscheidene plekken in het landschap, ook binnendijks, herkenbaar. Met name de stroomruggen met wat zandig materiaal, waren geschikt voor tuinbouw en fruitteelt en vormen de beste landbouwgronden van Nederland.

Goede grond!

Over de herkomst van de naam Betuwe bestaat discussie. Zo wordt gesteld dat het woord Betuwe oorspronkelijk 'goede grond' betekent. Dat staat tegenover de Veluwe: 'slechte grond'. Die verklaring is echter door wetenschappers verworpen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de naam afgeleid is van de Bataven, die in dit gebied hun kernland zouden hebben gehad.

In dit gebied kunt u urenlang fietsen of wandelen langs de rivieren en over dijken, terwijl u geniet van het oer-Hollandse landschap. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Altijd als eerste op de hoogte.